Tandbehandling
Tandlidelser er meget hyppigt forekommende hos både hunde og katte, og derfor indgår et tandeftersyn altid som en standarddel af et sundhedseftersyn hos os.
Ultralydstandrens og polering
Vi tilbyder tandrensning med ultralyd og efterfølgende polering af tænderne i narkose.
I forbindelse med denne behandling gennemgås alle tænder for at vurdere evt. tandkødsbetændelse, lommedannelser omkring tanden og løshed.
Tandrøntgen
Ved behov har vi mulighed for at tage tandrøntgen. Dette giver os mulighed for at vurdere tænderne som helhed, da det er den eneste måde, vi kan visualisere tændernes rødder og underliggende sygdomme.
Tandekstraktion
Mange af vores kæledyr får problemer med deres tænder på samme måde som os mennesker. Tænderne kan knække, udvikle resorptive læsioner, udvikle paradentose, eller der kan opstå andre problemer, som gør tandudtrækning nødvendigt.
Paradentose
Paradentose (tandkødsbetændelse) er infektion omkring tandrødderne der nedbryder knoglen som holder tanden på plads. Paradentose skyldes plak som samler bakterier i tandkødslommerne. Allerede dagen efter en tandrens vil der sætte sig ny plak på tænderne. Paradentose skal derfor betragtes som en kronisk tilbagevendende sygdom der kræver livslang forebyggelse og behandling.
Den bedste måde at holde paradentose væk på er ved at børste tænderne dagligt. Plak er blødt, men bliver hurtigt til hård tandsten, som ikke kan børstes væk. Det er derfor helt afgørende, at man hele tiden er et skridt foran – ved at børste tænderne hver dag.
Tandresorptioner
Katte og i sjældne tilfælde hunde, lider af tandresorptioner. Dette betyder at dele af tanden, oftest roden, langsomt går i opløsning. Det kan resultere i at kronen knækker af, eller at rodkanalen blottes. Processen kan være smertefuld mens den står på, og det kan udvikle sig over mange år.
Det er ikke altid man kan se tilstanden udefra, og det er derfor helt essentielt at der tages røntgenbilleder af tænderne, ved mistanke om tandresorptioner.
Behandlingen består i nogle tilfælde af monitorering, mens det i andre tilfælde vil være nødvendigt at operere den/de afficerede tand/tænder ud. Man kan desværre ikke gøre noget for at forebygge tilstanden.