Generelt om hudproblemer
Hudforandringer og kløe er et hyppigt problem vi ser hos vores kæledyr. Kløe er et tegn på underliggende hudsygdom og kan ses som øget slikken i et område(poter/lyske), hovedrysten, køren på enden og hvis dyret kløer sig op ad ting.
Hudforandringerne kan omfatte alt lige fra fedtet eller tør hud og pels, til overfladiske betændelsesreaktioner, rødme samt pigmentforandringer. I svære tilfælde udvikler infektionerne sig til dybere betændelsestilstande lokalt eller til større områder på huden.
Nogle hunde og katte har som eneste symptom en tilbagevendende øregangsbetændelse, mens andre har større udbredelse af forandringer og gener i huden.
Årsagerne kan være mange og kræver ofte en grundig undersøgelse. Undersøgelsen vil bl.a. omfatte en samtale omkring symptomernes opståen, karakter og varighed, der sammen med f.eks. blodprøver, hudskrab, vævsprøver, allergitest m.m., kan give en diagnose, hvorefter en egentlig behandling vil kunne iværksættes .
De primære årsager er parasitter, infektioner, hormonelt betinget og allergi.
Der er store variationer i symptombilledet, og da alle hudsygdomme på et eller andet tidspunkt i forløbet vil kunne se ens ud uanset årsagen, er et større diagnostisk arbejde ofte nødvendigt for at stille en eksakt diagnose.
Allergi
Allergi hos hund og kat giver vedvarende eller sæsonbetinget kløe og rød/inflammeret hud.
De første symptomer vil opstå mens dyret er yngre, typisk under 3 år. Symptomerne kan vise sig ved at hunden eller katten oversoignerer sig eller bider/slikker sig mere på poter og andre steder på kroppen end andre. Allergi medfører en inflammation i huden, som udover kløe og rødme øger risikoen for overvækst af bakterier og svampe på huden. Det kan føre til hudbetændelser ved fx ører, poter og snude/læbefolder og give en mere fedtet pels der evt. også lugter mere.
Diagnosen allergi stilles ved at udelukke andre årsager til ovenstående symptomer.
Der skelnes mellem to former for allergi; Foderallergi og miljøallergi (atopisk dermatitis).
Allergi er en kronisk hudlidelse som ikke kan helbredes, men symptombehandles løbende resten af dyret liv. Valg af behandling afhænger af hvor store og hvor udbredte symptomerne er hos hunden eller katten.